Inga pengar till franska vinbönder

På videoklippsajten Youtube har EU börjat lägga upp reklamfilmer, eller propagandafilmer som vissa kallar dem. Klart flest tittare, nästan tre miljoner, har en reklamfilm som består uteslutande av sexscener. Reklamfilmen för ”den gemensamma organisationen av marknaden för vin” har hittills fått nöja sig med 800 tittare. Det är synd. Fler borde ta tillfället i akt och se hur ett politiskt misslyckande som kostar miljarder varje år får fortsätta, och hur EU:s jordbrukskommissionär lovar nya skattefinansierade projekt åt en vinindustri som inte kan leverera det som kunderna vill ha.

EU:s kommissionär för jordbruksfrågor har hållit krismöten och vinbranschen är oroad. Produktionen av vin fungerar utmärkt, men det finns inte tillräckligt många som vill dricka det. Utomeuropeiska viner, från länder som USA, Australien och Chile är på stark frammarsch och européernas konsumtion av importviner har ökat markant de senaste tio åren.
Europeisk vintillverkning omsätter tiotals miljarder varje år och står för mer än hälften av all produktion i världen. Utöver konkurrensen från utlandet har producenterna européernas minskade vinkonsumtion att bekymra sig över. Detta borde ha lett till minskad produktion, men så har inte skett eftersom vintillverkare inte får betalt av den som ska dricka vinet utan av EU.
På en normal marknad måste producenter sänka priset eller sluta att producera om kunderna inte räcker till. I EU är det precis tvärtom. Ju färre som vill ha vin desto enklare blir det att tjäna pengar.

Det vin som producenter inte klarar av att sälja kan de spara i EU:s lager och få miljontals kronor i ersättning. De kan även få bidrag för att bygga upp egna överskottslager eller för att göra etanolbränsle av vinet. Ytterligare bidrag betalas ut till den som slutar att tillverka vin, om de samtidigt förstör sina vinrankor och lovar att inte odla nya.
När det går att tjäna mer på att tillverka vin som lagras i EU:s förråd än på att tillverka vin som människor vill köpa står något inte rätt till. Under flera år har EU:s vinlager vuxit och innehåller nu 1,5 miljarder liter, vilket motsvarar 250 flaskor per svensk invånare. För att minska produktionen höjer nu EU bidragen för att riva upp vinrankor samtidigt som de sänker bidragen för att göra vinet till etanolbränsle.

Det finns en enklare lösning som kommissionen borde pröva. Den fungerar och har använts i nästan hela världen med gott resultat: dra in alla bidrag, avskaffa produktionskvoter och förbud och låt industrin själv tillverka viner som de tror folk vill ha. Det skulle vara en stor vinst både för vinindustrin, miljön och skattebetalarnas plånböcker.

Publicerad i Kvällsposten den 17 juli 2007