Reaktioner

Det är många som har undrat vilka reaktioner jag har fått efter min debattartikel om att tillåta fildelning. Att flertalet email som jag har fått under de senaste veckorna har varit entusiastiska kommer nog inte som en överraskning för någon. Det var inte heller oväntat att i princip alla arga brev kom från personer som arbetar inom skivindustrin eller som juridiska ombud för rättighetshavare. Om vi hade levt 1978 hade samma människor lobbat för att förbjuda videobandspelare.

Den allra första kommentaren jag fick kom från Piratpartiets Christian Engström. Det löd:

Välkommen ombord, pirat Karl Sigfrid! Arrrr! 🙂

Jag har alltid haft positiva associationer till ordet pirat. Kanske för att det påminner mig om de nätter som jag tillbringat med Monkey Island-spelen på min Amiga 500 i början av 90-talet.

En vanlig föreställning bland bloggare och andra nätdebattörer är att mitt parti inte skulle acceptera åsikten att fildelningen borde släppas fri. Den respons som jag har fått visar tvärtom att de flesta av mina partikollegor håller med mig. Framför allt inser de att lagar som syftar till att besegra den tekniska utvecklingen aldrig kan fungera. Tekniska innovatörer ber inte politiker om lov innan de skapar produkter som förändrar marknadens villkor och gör tidigare lagstiftning obsolet. Det ska vi vara glada för.

Gemensamt för de som instämmer i att vi bör tillåta fildelning är att de är framtidsoptimistiska och teknikvänliga. Ju mer insatta de är i den tekniska utvecklingen desto tydligare ser de att slaget mot fildelningen inte bara är förlorat, utan att det har varit förlorat sedan ett decennium tillbaka.

En partikollega som förstår Internetkulturen är Mary Jensen från min gamla hemkommun Österåker. Hon har jobbat i IT-branschen sedan 80-talet och inser att skivbranschen inte kan lösa sina problem genom att jaga tonåringar. Så här kommenterar hon det uttalande från EU:s generaladvokat som kan skjuta regeringens förslag i sank.

På Vaxholmsfärjan på väg tillbaka efter Reinfeldts sommartal träffade jag Mats Johansson, som berättade att han hade skrivit ett svar på min DN debatt-artikel. Svaret publicerades några dagar senare i Dagens Industri. Jag praktiserade hos Mats Johansson när han var chef för Svenska Dagbladets ledarsida och vi kommer bra överens, men i just den här frågan får vi nog leva med att vi har olika uppfattningar.

För att visa mina goda vilja kan jag tipsa de partikollegor som kämpar mot fildelningen om en kampanjlåt som de kan använda sig av.