Jakten på fildelare går över styr

En 30-årig Linköpingsbo väcks klockan sju på morgonen av att fem till sex uniformerade poliser tar sig in i hans lägenhet. Både han själv och hans flickvän tvingas klä på sig inför poliserna, som även visiterar dem. Händelsen, så som den beskrivs av den gripne, för tankarna till en polisinsats mot en farlig våldsbrottsling. Men i det här fallet var den gripne varken farlig eller våldsam, utan en person som hade laddat ned musik från nätet. Alltså samma sak som var tredje svensk och nästan alla ungdomar ägnar sig åt.

Jakten på fildelare har gått över styr, och i dagarna föreslog regeringens utredare Cecilia Renfors att den ska trappas upp ytterligare. Cecilia Renfors förslag går ut på att artister och skivbolag ska kunna tvinga internetleverantörer att stänga av uppkopplingen för dem som fildelar. Genom detta internetförbud skulle den som laddat hem musik eller film bli avskuren från omvärlden.

För människor som sköter en stor del av sin kommunikation via internet är det här som att bli satt i husarrest. Förslaget kommer dessutom att leda till att en integritetskränkande övervakningsapparat måste byggas upp för att inspektera vad användare gör på internet. Det är som om Posten skulle sprätta upp och snoka igenom alla brev. I ett tidigare uppmärksammat övertramp i jakten på fildelare bröt sig polisen in i företaget PRQ:s lokaler och beslagtog nästan 200 servrar.

Beslagen motiverades med att fildelningsportalen The Pirate Bay antogs ha servrar hos PRQ. Polisen tog även servrar som tillhörde företag helt utan kopplingar till The Pirate Bay. De här företagen fick sin verksamhet förstörd trots att de inte var misstänkta för något brott.
Många har ondgjort sig över åklagarens och polisens tillslag mot fildelare, men det största felet har faktiskt begåtts av lagstiftarna. Det är riksdagen som har fastställt de lagar som möjliggör hårda och kränkande metoder mot misstänkta fildelare. De lagarna måste vi ändra, och jag ser fram emot ett regeringsförslag om att staten ska sluta förfölja fildelare och kompensera alla de oskyldiga som skadas i rättsmaskineriet.

Publicerad i Dagens Industri den 11 september 2007