Dreamhack

Joltcola, Billys panpizza och nätverksspel. Så skulle man kunna sammanfatta Dreamhack, världens största lan-party som ägde rum i Jönköping i helgen. Jag tillbringade delar av lördagen på den enorma tillställningen, och bara att utforska lokalerna hade kunnat ta timmar i anspråk. Efter att ha strosat runt en stund i största allmänhet fastnade jag vid den stora arenan. Framför en bioduk satt hundratals besökare bänkade och följde Strarcraft-finalen. Spelet på skärmen kommenterades live av experter som om det var en fotbollsmatch. Trots att jag har lagt många timmar av mitt liv på att spela datorspel, däribland Starcraft och andra Blizzardspel, har jag aldrig förr sett speltävlingar med en masspublik som sitter och jublar.

Efter Starcraftfinalen fortsatte det med en Quaketävling. Jag tror att man med ganska stor säkerhet kan säga att det inte finns någon annan kulturgren som i dag är lika livskraftig som datorspelen. Vad som för ett par årtionden var en aktivitet för nerdar har blivit en självklar del i mainstreamkulturen. Framgångarna har datorspelsbranschen inte vunnit genom kommunala subventioner. Inte heller har den växt sig stor genom stöd från det politiska etablissemanget. Tvärtom. På 80-talet läste jag ofta i Datormagazine om hotet från politiker som ansåg att de då populära spelen var skadliga och borde censureras. År 2007 kommer istället IT-ministern till Dreamhack för att stödja arrangemanget.

De förändrade attityderna till datorspel är inte särskilt förvånande. Etablissemanget är alltid negativt till det nya. Så var det med datorspelen, så var det med BBS:erna, så var det med Internet och så är det i dag med fildelningen. Men med tiden blir det nya en del av vardagen och politikerna inser att utövarna är medborgare med rösträtt. Givet det politiska etablissemangets trackrecord ska vi vara ytterst tacksamma över att det är marknaden och inte politiken som styr kulturen och den tekniska utvecklingen. Med en politiskt styrd marknad hade vi varken haft datorspel eller ett öppet Internet.