Fjellner vinner och socialdemokraterna har ingen aning

Som många redan har berättat vann Christofer Fjellner i går över Frankrike med 314 röster mot 297. Frågan gällde huruvida det ska anses proportionerligt att stänga av fildelare från internet. Det tycker Nicolas Sarkozys Frankrike, men alltså inte en majoritet av Europaparlamentarikerna.

Nyhetsbrevet Realtids artikel om Europaparlamentets beslut domineras av en intervju med socialdemokraternas talesperson i fildelningsfrågan. Hon heter Eva-Lena Jansson och brukar enligt sin blogg läsa tidningens horoskopsida. Det senaste horoskopet måste ha varit otydligt, för hon vet inte riktigt vad som ska tycka om det föreslagna franska internetförbudet. Man kan ju i alla fall sänka uppkopplingshastigheten, resonerar hon. Då kan inte användaren ta del av information i videoformat, vilket ligger väl i linje med den tidigare socialdemokratiska idén om att förbjuda parabolantenner.

Eva-Lena Jansson resonerar sedan vidare kring frågan om vad som är en lämpligt straff för den som fildelar:

“– Det vet inte jag. I dag är det böter. Vi får titta på hur ser det ut när du stjäl saker – snatteri, rån, grovt rån och så vidare. Man måste hitta någon form av skala. Branschen hävdar att det är för låg straffskala i Sverige. Vi har inte sett någon utredning på det. Du har ju olika straff som innebär en inskränkning i människors frihet. Fängelse, fotboja och så vidare.”

Fotboja för fildelare är onekligen ett innovativt grepp. Det ska hon ha några stilpoäng för. Sedan var det dock slut på idéerna:

Är du för eller emot sänkt hastighet?
– Det här handlar om vad vi ska göra i vårt parti.

Var står du själv som riksdagsledamot?
– Jag är ambivalent. Jag vet inte vad det leder till.