EU-domstolen fäller Sverige

Tidigare i veckan diskuterade jag fildelning med Martin Andreasson från folkpartiet. Arrangör var Publik Service, som hade ett kul och annorlunda format. Både jag och Martin är allianspolitiker i Solna, och vi har båda arbetat med översättningar visade det sig. Han har översatt Star Wars-böcker och jag dokusåpor på MTV. Personligen tycker jag att debatten blev lugnare och mer saklig än vad som brukar bli fallet. Några sådana förväntningar har jag inte när jag och Henrik Pontén från antipiratbyrån ska debattera hos Frihetsfronten nästa vecka. Alla intresserade är för övrigt välkomna till evenemanget.

I DN kan man läsa att EU-domstolen har fällt Sverige för att inte ha genomfört sanktionsdirektivet. Sanktionsdirektivet, ibland kallat IPRED1, innehåller bland annat bestämmelser om att upphovsrättsindustrin genom domstolsbeslut ska kunna begära ut fildelares identiteter från internetleverantörerna. Bestämmelserna om utlämnade identiteter är dock frivilliga att införa, vilket inte förändras av denna dom.