Sannolikt ingen webbcensur

I går kväll sa Anders Borg på en presskonferens att blockering av webbplatser är en “lite väl långtgående” åtgärd, och ifrågasatte om åtgärden står i proportion till ambitionen att bekämpa spelrelaterade problem.

Därmed får det nog betraktas som klart att den föreslagna webbfiltreringen inte blir av.

Vi får se om socialdemokraterna motionerar om att införa filtreringen i enlighet med sina uttalanden.

Med anledning av den diskussion vi för om enskilda riksdagsledamöters förhållande till partilinjen vore det intressant att höra vad de mer kritiska rösterna tycker om följande scenario:

Alliansen säger nej till blockering av webbplatser. Vänsterblocket säger ja. Fyra stycken kristdemokrater, som gått till val bland annat på att bekämpa spelande på utländska webbplatser, vill följa sitt samvete och rösta för blockering.

Detta är, som ni förstår, inte nödvändigtvis en korrekt beskrivning av verkligheten. Men det är inte heller helt osannolikt att det finns alliansledamöter som skulle vilja filtrera nätet, och som skulle kunna få sin vilja igenom tillsammans med oppositionen.

Ska dessa i så fall uppmanas att följa sitt samvete i kammaren?