Trojan skyddar äganderätten?

Någon tycks ha bestämt sig för att försvara immateriella rättigheter på eget initiativ. Med en trojan. Trojanen sprids genom att utge sig för att vara en nyckelgenerator – ett verktyg som genererar serienummer som krävs för att installera vissa program.

Trojanen blockerar tillgången till kända sökmotorer för fildelare, som The Pirate Bay. Den som försöker nå TPB får istället ett meddelande om att nedladdning är omoraliskt. Det gäller även laglig nedladdning verkar programmeraren tycka. Såväl skyddade som icke-skyddade verk censureras.

Om upphovsrättsindustrin fick som de ville skulle skadlig kod av det här slaget vara en del av varje datorsystem.

Allt för att skydda immateriella rättigheter, som Nintendos patent på att låta spelaren bestämma vilka delar av ett datorspel som ska vara interaktiva. Kanske en bra idé, men är det någon som tror att detta mjukvarupatent är en förutsättning för att Nintendo ska utveckla konceptet?