Politiker kämpar mot öppna nätverk och virtuella videobandspelare

För någon vecka sedan var vi många som trodde att socialdemokraterna ville förbjuda anonymiseringstjänster och öppna nätverk. Socialdemokraternas syn på anonymiseringstjänster är fortfarande oklar, men efter påtryckningar från ihärdiga bloggare förklarade Tomas Eneroth att öppna nätverk får finnas i ett socialdemokratiskt Sverige.

I Indien däremot stänger myndigheterna de öppna trådlösa nätverken. Polisen kör enligt uppgift runt på gatorna i Bombay med bärbara datorer och när de hittar ett hem med ett oskyddat nätverk beordrar de att nätverket ska lösenordsskyddas. Internetkaféer tvingas att installera övervakningskameror och att registrera besökare.

Nästa steg blir väl att ge Bollywood tillgång till informationen.

I USA har upphovsrättsindustrin hittat en ny teknik att försöka stoppa – videoinspelningar på distans. Sedan betamax-domen 1984 har det varit klarlagt att konventionella videobandspelare är lagliga trots att de kan användas för att spela in upphovsrättsskyddat material. Men om användaren i stället spelar in tv-program på en server som tillhör kabel-tv-distributören, vad gäller då? Det ska högsta domstolen avgöra. Verksamheten har tidigare stoppats, men kunnat återupptas efter beslut i högre instans.