Även riksdagens internet filtreras

I dag blev jag kontaktad av en reporter angående de administrativa tjänstemännens planer på att hindra regeringen från att besöka vissa webbplatser.

Regeringskansliets administration hävdar samtidigt, pressade av kritiken, att de har upptäckt en porrsurfare bland de anställda.

Expressen har tagit del av listor över de sajter som regeringskansliet har besökt. Torsdagen 8 januari har någon på regeringskansliet besökt en sajt som innehåller pornografiska bilder och filmer.
– Detta är inte accepterat. Vår tolerans mot den här typen av avsteg är mycket låg, säger Bengt Nordqvist, chefsjurist i Regeringskansliet.

Den som besökt webbplatsen i fråga är dock inte identifierad, och därmed har administrationen rimligen ingen aning om vad syftet var med att ta del av informationen. Kanske var det för nöjes skull. Kanske var materialet relevant för den anställdes arbete. Det är märkligt att chefsjuristen stämplar informationsinhämtningen som oacceptabel utan att känna till omständigheterna.

Och alldeles oavsett i vilket syfte en anställd har tittat på bilder som rättschefen ogillar är blockering av webbplatser en oproportionell åtgärd.

Under dagen noterar jag att även riksdagens internettillgång är begränsad genom filtrering.