Ketchupeffekt

Förmiddagen har jag tillbringat framför datorn med ljudet från Pirate Bay-rättegången i bakgrunden. Eftermiddagen har gått till partiaktiviteter i Nacka och kvällen till ett möte med kommunfullmäktige i Solna.

Tidningarna publicerar gärna upphovsrättsrelaterade artiklar i dag, rättegången till ära. Expressen har passat på att publicera en ACTA-artikel som bygger på ett tidigare videoinlägg. På SVT Opinion skriver jag om tidigare rättsprocesser mot teknikutvecklingen, och om ny fildelningsteknik som gör The Pirate Bay och andra centrala register överflödiga. Till skillnad från vissa Europaparlamentariker avhåller jag mig från att uttala mig om skuldfrågan.

Svenska Dagbladets ledarblogg kommenterar min debattartikel om upphovsrätt och rätten att remixa material. En liberaliserad upphovsrätt är enligt Ledarredaktionen en fin tanke som inte fungerar i verkligheten.

Bakom drömscenariot är det emellertid lite tomt. Remixa och modifiera i all ära, men ska det inte också skapas något nytt då och då? Och förutsätter inte detta nyskapande någon sorts fungerande marknad?

Ursäkta om vi stör i de sköna drömmarna, men är det någon som på allvar tror att ”fler livekonserter” är det tillfredsställande svaret på på hela fildelnings och upphovsrätts-frågan? Visst. Vänstern kan lösa allt och rädda alla branscher med mer politik och höjda skatter, men hur tänker man på högerkanten?

Om kulturskapares inkomster var beroende av en strikt upphovsrätt vore det lätt att hålla med. Men nu är det inte så.

Musikartister tjänar mer på livespelningar än på skivförsäljning. Som Ledarbloggen skriver är det inte hela svaret på hur marknaden anpassar sig till en mer liberal upphovsrättsregim, och något enhetligt svar finns inte. Varje bransch måste hitta sin egen väg. Datorspelsprogrammerare kan inte försörja sig som live-artister, men de kan skapa online-baserade spel som är mindre känsliga för piratkopiering. De kan också övergå från lättkopierade pc-spel till mer svårkopierade konsol-spel, vilket de också gör. Ytterligare en trend är spel som kräver speciell hårdvara, som Guitar Hero eller Wii Fit.

Datorspelsbranschen växer, liksom musikbranschen och bokbranschen, trots omfattande fildelning. Det som Ledarbloggen kallar för en “skön dröm” är den marknadsanpassning som vi redan ser.