Roger Wallis

KTH-professorn Roger Wallis höll i dag en intressant föreläsning från vittnesbåset på Pirate Bay-rättegången.

Wallis berättade om sin forskning, som tyder på att fildelningen inte minskar musiksektorns intäkter, utan främst överför resurserna från en viss typ av distribution till en annan. De pengar som tidigare gick till cd-skivor går nu till konserter. Konsumenterna spenderar alltså minst lika mycket pengar på musik. Skivbolag anpassar sig genom att teckna 360-kontrakt som ger dem rätt till en andel av artistens samlade intäkter.

Målsägarna använde sin tid till att ifrågasätta Rogers trovärdighet. En försvårande omständighet enligt IFPI var att Roger medverkade på ett seminarium som jag anordnade för lite mer än ett år sedan. För övrigt ett väldigt intressant seminarium där Roger tillsammans med kollegor från KTH och musikbranschen analyserade den kommersiella kulturens framtid.

Avslutningsvis frågade rätten om Roger begärde ersättning för sin insats. “Ni får gärna skicka lite blommor till min hustru”, blev svaret. Det gick inte tingsrätten med på, men blommor blev det ändå. Från bloggsfärens läsare. Hittills för 40 000 kronor.

Själva Pirate Bay-målet kan ta flera år, om de åtalades advokater får tingsrätten att inhämta ett yttrande från EG-domstolen.

Det är de åtalades advokater som överväger att kräva att tingsrätten inhämtar ett yttrande från EG-domstolen. Detta för att klargöra hur EUs e-handelsdirektiv påverkar Pirate Bay-fallet.

Computer Sweden

ACTA-frågan växer sig samtidigt allt större. Europaportalen spekulerar i att ACTA kan ge upphov till nästa stora FRA-debatt.