Samtidigt i Nya Zeeland

I PC World riktar Google hård kritik mot att godkänna sektion 92a i Nya Zeelands upphovsrättslag. Sektion 92a är ett planerat nytt tillägg till upphovsrättslagen som skulle tvinga internetleverantörer att stänga av uppkopplingen för den som anklagas för upphovsrättsintrång. “Anklagas” är nyckelordet. Enligt förslaget ska det inte krävas någon rättslig process, utan det räcker att IFPI påstår att en medborgare har ägnat sig åt olovlig fildelning.

Utöver att peka på den uppenbara rättsosäkerheten i förslaget säger Google att avstängning från nätet medför stora välfärdsförluster. Ett öppet och allmänt tillgängligt internet är av stor ekonomisk betydelse.

En upphovsrätt som medför repressiv lagstiftning kan göra större skada än nytta, skriver Google i sitt yttrande.

While inadequate copyright protection can reduce incentives to create, excessive copyright protection can stifle creativity, choke innovation, impoverish culture and block free and fair competition. As both an intermediary and an innovator in online technologies, Google supports a flexible and adaptable legal framework that provides those who create and invest in new technologies the freedom to innovate without fear that their efforts will be hindered by an overly restrictive approach to copyright. Copyright must have sufficient flexibility so that new, legitimate and socially desirable uses, enabled by new technologies, can flourish.

Uppdatering: I dag kom ett meddelande om att Nya Zeeland skrotar Sektion 92A.

“Prime Minister John Key has announced the government will throw out the controversial Section 92A of the Copyright Amendment (New Technologies) Act and start again.”

Tack Jens O för tipset!