Europaparlamentets uttalanden

Europaparlamentet har återigen uttalat sig för ett öppet internet och mot oproportionerliga inskränkningar. “En milstolpe”, säger Inger Segelström till SvD.

– Har 27 länders parlamentariker röstat igenom det här med så stor majoritet som det faktiskt blev, så innebär det att folkvalda från hela Europa tycker att de mänskliga rättigheterna på internet inte får kränkas. Det är en tydlig signal.

HAX är mer avvaktande, på goda grunder. Det är en sak att säga sig vara för ett öppet internet i en resolution utan juridisk betydelse. Det är en annan sak att stå emot när myndigheter och upphovsrättslobbyister hotar med terrorism, narkotikahandel och fildelade artister som svälter.

Om yttrandefriheten och tillgången till information är värd något på riktigt i Europaparlamentet är ännu en öppen fråga.