Osäkert för webbentreprenörer

Om även högre instanser slår fast att IT-infrastrukturen i sig är olaglig måste vi fundera på ändrad lagstiftning.

Det kan finnas anledning att se över hur vi kan ge webbentreprenörer en tryggare miljö genom att klargöra att den som förmedlar information på internet inte ansvarar för det material som enskilda laddar upp eller laddar hem. Det gäller allt från videosajter som Youtube till blogghotell. En mindre riskabel juridisk miljö skulle gynna innovation och utveckling.

Det finns också anledning att oroa sig även för nästa steg som upphovsrättsindustrin nu kommer att ta.

IFPI har redan sagt att de kommer att begära blockering av fildelningssajter om verksamheten på The Pirate Bay bedöms vara olaglig. Blockering av webbplatser är en modern variant av att förbjuda böcker och tidningar, och det förvånar mig att skivindustrin är beredda att gå så långt för att bevara gamla affärsmodeller.