Sociala medier behöver lagskydd

I dag skriver jag på SvD Brännpunkt, och vidareutvecklar där gårdagens korta kommentar om Pirate Bay-domen.

Den fällande domen mot personerna bakom the Pirate Bay kommer varken att minska fildelningen eller bidra till att kulturskapare tjänar mer pengar. Däremot är den princip som slås fast ett hot mot sociala medier på internet, och mot de IT-entreprenörer som kan hållas ansvariga för vad en enskild användare gör på deras webbplats. Kanske krävs ny lagstiftning för att skydda dessa entreprenörer och därmed öppenheten på nätet.

[…]

Bland annat vill organisationer som Antipiratbyrån och IFPI stänga av fildelare från internet så att de varken kan blogga, läsa nyheterna eller utföra bankärenden. De vill dessutom tvinga internetleverantörer att blockera fildelningssajter. Det skulle bli första gången en internetleverantör tvingas blockera material på nätet, vilket är en modern variant av att förbjuda böcker och tidningar.

Tyvärr fick jag omedelbart rätt i fråga om upphovsrättsindustrins kravcensur.