Utan byxor i Google Maps

Google har en kamerabil som åker runt och fotograferar gatuadresser. Med hjälp av bilderna kan de som använder Google Maps se hur en viss position på kartan ser ut i verkligheten.

Ibland finns det människor med på bilderna – utan byxor. Metro Teknik har samlat ihop bilder på människor som nog önskar att de hade befunnit sig någon annanstans när kamerabilen kom på oväntat besök.

Runt om i världen har folk försökt stoppa kamerabilarna med hänvisning till den personliga integriteten. Integritetsproblemet är dock försumbart i relation till de värden som Google Maps skapar.

I förslaget som lades fram av den svenska integritetsskyddskommittén förbjuds fotografering av människor som befinner sig i privata miljöer, men den som går på gatan får räkna med att bli fångad i ett fotografi. Rätten att dokumentera offentliga miljöer är en självklar del av yttrandefriheten.

Framtida varianter av tjänsten kan bli ett större dilemma. Det är ju inte otänkbart att någon kommer att vilja sätta upp kameror eller skicka upp satelliter som gör det möjligt att följa andras rörelsemönster i detalj.