Nu startar IFPI:s kampanj för censur, och Antipiratbyrån vill förbjuda sociala medier

Efter IPRED-lagens ikraftträdande och domen mot Pirate Bay skrev jag att upphovsrättsindustrin planerade en kampanj för blockering av webbplatser. Censur alltså.

Nu har den kampanjen startat.

Med Ipredlagen och Pirate Bay-domen har möjligheterna att åtala både individuella fildelare och sajtägare stärkts ordentligt. Nästa steg för upphovsrättsägarna är att, med operatörernas hjälp, blockera åtkomst till populära fildelningssajter.

Computer Sweden

Att Post- och Telestyrelsen säger nej till internetblockering av fildelningssajter, precis som de sa nej till spelutredningens förslag om blockering av spelsajter, struntar upphovsrättsindustrin helt i.

Pirate Bay-målet handlade om vilket ansvar för användargenererat innehåll som kan läggas på den som driver en fildelningssajt. IFPI drar nu resonemanget ett steg längre och hotar internetleverantörer som tillhandahåller anslutningar till fildelningstjänster. De hävdar alltså att internetleverantörerna har ett ansvar inte bara för vad kunderna gör utan även för vad kundernas användare gör på internet.

För att dra en parallell. Om en person begår en våldshandling med en skruvmejsel är det inte bara tillverkaren och butiken som ska hållas ansvariga utan även taxibolaget som personen anlitade för att åka till järnbutiken. Med en sådan juridisk utveckling har vi snart ett kabel-tv-internet som bara stora, etablerade aktörer får fylla med innehåll.

Antipiratbyrån fortsätter samtidigt att skicka brev till fildelningssajter med följande krav:

Ni anmodas härmed att omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra de pågående intrången. Ni uppmanas därför att:

– Radera alla .torrent-filer från XXX som hänvisar till upphovsrättsskyddade verk,

– vidta åtgärder för att förhindra framtida uppladdningar till XXX av .torrent-filer som hänvisar till verken, samt

– vidta åtgärder för att förhindra möjligheten att ladda upp eller ned verken eller delar av dessa genom XXX:s tracker.

DN

Antipiratbyrån torde vara medvetna om att full kontroll av vad användarna laddar upp är omöjlig för en öppen fildelningssajt. Eller för andra sajter som låter användarna bidra med material. Om Antipiratbyråns policy gällde skulle samtliga sociala medier tvingas stänga ner.