Företagsdatorer och 100 000 avstängda fransmän

Nu förs diskussioner om hur datorer ska beläggas med tv-avgift.

SVT:s planer på att sända alla program på webben skulle med nuvarande lagstiftning kunna innebära att varje ansluten dator betraktas som en tv, och att företag tvingas betala en licens per tio arbetsstationer. En ny företagsskatt på en miljard kronor om året alltså.

Förhoppningsvis hinner vi klubba en lagändring som stoppar tv-skatt för företag innan SVT:s nya webbsändningar startar.

Jag noterar även att Frankrike, som väntat, har klubbat igenom lagen om att stänga av fildelare.

Och det är inte ett fåtal människor som förväntas bli avstängda.

Hadopis princip är att en misstänkt person först ska varnas via mejl. Därefter följer ett rekommenderat brev, men om den misstänkte inte lyder då ska myndigheten ges rätt att stänga av vederbörandes internetnettillgång i upp till ett år. Enligt kulturministern Christine Albanel räknar de inledningsvis med ett par hundratusen avstängningar per år.

DN

Storbritannien för samma diskussion.