Programkod som offentlig handling

Det här har blivit en intensiv vecka med tal och diskussionspaneler dagligen. I tisdags deltog jag i ett samtal om fildelning och upphovsrätt hos Setterwalls advokatbyrå. “Upphovsrätten är en överlevare” blev sammanfattningen i Veckans Affärer. En ganska bra sammanfattning eftersom diskussionen ju inte handlar om upphovsrättens existens, utan om hur upphovsrätten bör vara utformad.

I går talade jag på en konferens om öppen källkod i offentlig sektor. En av deltagarna frågade sig om det går att begära ut offentligproducerad källkod med hänvisning till offentlighetsprincipen. Ingen närvarande kunde påminna sig om att en sådan begäran någonsin prövats rättsligt.

Nu ska jag snart, tillsammans med en riksdagskollega, leda ett seminarium om framtidens e-förvaltning. Mats Odell inleder med en redogörelse för hur regeringens e-delegation ska fasa ut sluten programvara ur den offentliga förvaltningen.

Vi får se om det blir diskussioner om Stockholms stads beslut att göra en gigantisk Windows-satsning.