Skivbolagen: Internetleverantörer ska blockera webbplatser

De stora skivbolagen har tillsammans ansökt om ett vitesföreläggande mot internetleverantören Black Internet. Domstolen bör enligt ansökan kräva att Black Internet klipper av anslutningen till en kund som i sin tur tilldelar TPB IP-adresser. Black Internet har ingen direkt relation till TPB, så kravet på blockering kunde lika gärna ha riktats mot vilken internetleverantör som helst vars kunder tillåts surfa fritt på nätet.

De nya rättsprinciper som skivbranschen förespråkar skulle kraftigt inskränka etableringsfriheten på nätet. Om internetleverantörer tvingas ansvara för den information som abonnenterna kan ta del av, eller den information som ligger på servrar som internetleverantören ansluter till internet, skulle det krävas tillstånd varje gång en ny aktör vill etablera sig. Ingen internetleverantör skulle våga låta nya verksamheter starta fritt.

Jag har kommenterat i SvD, Expressen, SVT, SR och Mentoronline.