Oj, vilken lögnare

Frankrike har gjort sig kända för Hadopi-lagen, som tvingar internetleverantörer att bevaka och stänga av fildelare. Ett uppenbart hot mot yttrandefriheten, men begränsad yttrandefrihet kanske är en del av poängen i de franska politikernas ögon?

Nu har en fransk bloggare kallats till polisförhör, misstänkt för att ha förolämpat familjeministern. “Oj, vilken lögnare”, skrev hon och fick snart ett brev från polismyndigheten med order om att inställa sig.

Familjeminister Nadine Moranos advokat tycker det är bra att kritiker omhändertas av myndigheterna, och betraktar yttrandefriheten på internet som ett stort problem.

– Nadine Morano vill inte längre bli förolämpad på det här viset. Man kan inte uttrycka sig hur som helst. Det är också fel av sajterna som inte övervakar det som skrivs på bloggarna, säger ministerns advokat Maitre Lataste.

Det vi i Sverige lyfter fram som ett framtida hot mot yttrandefriheten – kontroll av bloggar och sociala medier – förespråkar franska politiker öppet.