Du kan straffas för Youtube-länk

En av de svenska specialåklagarna för upphovsrättsbrott – de som nu får nya polisresurser – har just väckt åtal mot en man i Hälsingland som länkat till en videosändning av en hockeymatch.

Enligt åklagaren visar tingsrättens dom mot the Pirate Bay att länkning kan vara straffbart.

Vad vi bevittnar är en otidsenlig upphovsrättslagstiftning som steg för steg urholkar yttrandefriheten. Många bloggare och andra som regelbundet lägger upp material på nätet kommer nu känna att de utsätter sig själva för fara om de är oförsiktiga med hur de länkar. Det är allvarligt eftersom länkar är grunden för bloggandet, och för hela webben.

Det är inte bara bloggare och bloggläsare som drabbas. I stort sett alla publicerar länkar till strömmande video på sociala sajter som Facebook. Varje publicering av en Youtube-länk är enligt åklagaren ett potentiellt brott eftersom det är mycket svårt att veta vilka videoklipp som är upplagda utan upphovsmannens tillstånd.