Video Bay beta

Wired rapporterar att en betaversion av Video Bay nu ligger uppe.

Att Video Bay skulle komma var känt redan för två år sedan. I slashdot beskrevs tjänsten som Youtube fast utan någon som plockar bort otillåtet material. I praktiken finns den typen av sajter för video-hosting redan i länder som har en mindre strikt upphovsrättsregim.

Det är fullt lagligt att titta på streamat material, även om verket är upphovsrättsskyddat. Tillgängliggörandet är däremot otillåtet – i Europa. Det uppstår en intressant juridisk situation om uppladdaren befinner sig i ett land där uppladdningen är tillåten medan den som streamar befinner sig i Sverige. Har det då begåtts ett lagbrott? Av vem? Är det av betydelse var servern är placerad?

Det här kommer att intensifiera de krav på internetcensur som jag och Victor Möller på Black internet skrev om i Aftonbladet.