Ephone: Antipiratbyrån får rätt att rota i varenda dator

Internetleverantören Ephone har inte bestämt sig för om de ska överklaga tingsrättens dom, som tvingar dem att lämna ut en kunds identitet till fem bokförlag.

Bolagets vd Bo Wigstrand oroar sig för att de principer som fastslås av tingsrätten kan få långtgående följder:

Domen ger Antipiratbyrån rätt att gå in och rota i varenda dator på nätet, säger bolagets vd.

[…]

Alla datorer som är uppkopplade mot internet har minst 27 stycken bilder eller andra upphovsrättskyddade filer. Bara Windows innehåller så många upphovsrättskyddade filer. Så den här domen är så bakvänd att jag inte vet vad jag ska säga, säger bolagets vd Bo Wigstrand.

Nu är jag i och för sig tveksam till den tolkningen. Ipred-lagen tar sikte på tillgängliggörande och otillåten nedladdning. Det är inte förbjudet att ha upphovsrättsskyddat material på en dator som är ansluten till internet, såvida det inte ligger i en katalog som görs tillgänglig för andra.

Möjligen skulle den som använder ett system för fjärråtkomst kunna få sin identitet röjd om inloggningsuppgifterna blir allmänt kända.

Rätta mig gärna om jag har fel. Analyser i kommentarsfältet välkomnas.

En rolig detalj är att Ephone låter hemsidebesökarna rösta om huruvida bolaget ska överklaga domen. En stor blå knapp finns överst på Ephones hemsida för den som vill ge input.