“Oacceptabelt” att kritisera Berlusconi

Jag har förståelse för att Berlusconi ogillar att tidningar skriver om hans privatliv. Mer oroande är det att han beskriver den statliga televisionens kritiska nyhetsrapportering som “oacceptabel”:

– Jag har kunnat säga vad en majoritet av italienarna tycker, att det är oacceptabelt att statlig television, betalad av alla, ska vara den enda kanalen som alltid är emot regeringen, sade han i en intervju i Rai radio.

Styrelsen för den statliga tv-stationen Rai utses av Berlusconis parlamentsmajoritet, så det är svårt att inte se kommentaren som ett försök att styra nyhetsrapporteringen.

Den som hört politiker uttala sig om medier vet att alla partier anser sig ha medierna mot sig. Bland svenska allianspolitiker talas det om “vänstermedia” så fort de riktar kritik mot regeringen. Socialdemokraterna anser å sin sida att “de borgerliga tidningarna” driver kampanj mot vänsterblocket.

Att alla klagar tyder på att situationen är ganska bra. Det hade varit betydligt värre om ett enat politiskt etablissemang var nöjt med hur de blir granskade.