Tyvärr får man ibland rätt

Med anledning av föreläggandet mot Black Internet kan det vara värt att påminna om en artikel i Aftonbladet som jag och Victor Möller skrev den 18 juni.

Nyligen ansökte de stora skivbolagen om ett vitesföreläggande mot internetleverantören Black Internet. Enligt ansökan borde Black Internet beordras att stänga av fildelningssajter från nätet. Skivbranschens försök att tvinga internetleverantörerna till blockering av webbplatser går tvärtemot Sveriges politiska ambitioner och strider mot andan i det grundlagsfästa censurförbudet.

Diktaturer har sedan länge censurerat material på internet. Kinas stora brandvägg stänger ute regimkritiskt material som handlar om Tibet, Taiwan och polisbrutalitet. I Iran filtrerar staten bort information om jämställdhet, och Youtubes webbplats har periodvis varit totalförbjuden. I Kuba, som har västra halvklotets lägsta datortäthet, är det för vanliga medborgare endast tillåtet att koppla upp sig genom statliga accesspunkter.

Aftonbladet