Antipiratlagarna kostar mer än den olagliga fildelningen

John Petter, chef för konsumentfrågor på British Telecom, bedömer att föreslagna antipiratlagar skulle kosta de brittiska telekombolagen 365 miljoner pund om året. Det är omkring 4 miljarder kronor, vilket innebär att kundernas internetanslutningar blir hundratals kronor dyrare varje år.

De årliga förluster som skivbolagen hävdar att den illegala fildelningen medför är drygt hälften så stora som lagstiftningens kostnader.

Siffrorna är bara uppskattningar, men de visar att de antipiratlagar som vi stiftar sannolikt är en ren förlustaffär. Det gäller även i Sverige.

Det finns ingen svensk sammanställning över vad våra antipiratlagar kostar. En sådan sammanställning skulle kunna visa hur mycket dyrare interneträkningen blir varje månad på grund av lagstiftningen, något som internetanvändarna borde ha rätt att veta.

IDG
Nyheter24 Projo