Google Chrome OS – vad är det egentligen?

För den som vill testa Google Chrome OS i nuvarande version går det att göra med hjälp av VirtualBox – ett program som låter dig boota ett främmande operativsystem i ett fönster.

Google Chrome OS består för närvarande inte av något annat än en browser. Jag har fortfarande inte förstått om tanken är att typisk browser-funktionalitet är allt systemet ska innehålla, eller om det ska bli en fullfjädrad version av Linux med ett browserbaserat gränssnitt. Det kanske de inte vet på Google heller. Det enda de säger sig veta är att det färdiga operativsystemet blir något helt annat än det som nu har släppts. Och eftersom det är öppen källkod är det fritt fram för vem som helst att komma med egna innovationer.

Vi får hoppas på det bästa, men frågan är vad Googles operativsystem kan erbjuda utöver vad som erbjuds i en lättviktsvariant av exempelvis Ubuntu.

IDG1 IDG2 E24