ACTA: Åsa Torstensson besöker USA

Om några dagar åker Åsa Torstensson till USA. I första hand för att diskutera miljö och infrastruktur inför klimatmötet i Köpenhamn, men hon ska också ta upp ACTA.

Det är bra att regeringen tar varje tillfälle att kräva ökad öppenhet. Torstensson ska även framföra att Sverige vägrar ansluta sig till ett avtal som ger internetleverantörer skyldighet att stänga av användare.

Åsa Torstensson träffar också president Obamas handelsrådgivare Peter Cowhey för att diskutera det nya handelsavtalet ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) som nu är under förhandling. Åsa Torstensson kommer dels att framföra synpunkten att förhandlingsprocessen bör öppnas så att intresserade parter ges möjlighet att lämna mer detaljerade synpunkter på innehållet i förhandlingarna, samt att Sverige inte kan gå med på att det i ACTA ges möjlighet till avstängning av Internet-anslutning för användare som gör intrång i upphovsrätten via Internet.

Regeringen

Jag skulle inte ha något emot om regeringen även framförde att Sverige kommer att lämna förhandlingarna eftersom vi inte delar målsättningen att tvinga fram en striktare immaterialrätt.