Farmville större än Twitter – en ny politisk arena?

Att Facebook har etablerat sig som den främsta sociala tjänsten på nätet blir allt tydligare. Att ett företag får ensamrätt till de enorma investeringar som ligger bakom användarnas sociala länkar lär bli ett hett konkurrensrättsligt ämne, men möjligheten att skapa applikationer som använder Facebooks API öppnar trots monopolet upp för innovation.

Den just nu mest framgångsrika Facebook-innovationen är Farmville, med över 69 miljoner aktiva spelare. Det gör Farmville större än Twitter.

Farmville är i grunden ett kraftigt förenklat Simspel. Spelaren odlar på sin gård och tjänar pengar som kan användas till nya odlingar och till att köpa saker som får gården att se trevligare ut. Byggnader, vindkraftverk och kaniner är bara några exempel på vad du kan köpa.

Det som skiljer Farmville från Sim City är att du kan interagera med andra spelare och att inlärningströsklarna är låga. Enkelheten i kombination med de sociala inslagen gör att personer som aldrig skulle sätta sig med Sim City 2000 nu glatt bygger virtuella gårdar. Gamasutra – en webbplats för spelutvecklare – har gjort en längre analys, som landade i att Farmville är mer beroendeframkallande än vad det är roligt. Jag kan hålla med om det. Även om Farmville inte har så mycket nytt att erbjuda efter en veckas spelande är det svårt att överge sina investeringar.

De flesta investerar enbart tid i sin Farmville-gård, men det går att köpa sig fördelar med hjälp av riktiga AFK-pengar. Det räcker att en bråkdel av de 69 miljoner spelarna betalar för virtuella byggnader för att spelet ska bli lönsamt för tillverkaren Zynga.

För något år sedan rådde Twitter-mani i det politiska Sverige. Det senaste inom politisk kommunikation var att alla skulle tweeta vad de åt till lunch, vem de gillade bäst i senaste Idol och – naturligtvis – vilket parti man skulle rösta på i Europavalet. Blir Farmville nästa politiska arena? Kommer alla som har politiker till grannar att nästa år få skyltar uppsatta på sin gård där det står “Glöm inte att du redan nu kan poströsta”?