Skivindustrin stäms för massiva upphovsrättsintrång

Samtidigt som skivindustrins intresseorganisation IFPI börjar jaga vanliga internetanvändare som misstänks ha fildelat visar det sig att de verkliga upphovsrättsskurkarna är skivbolagen själva.

Jazzartisten Chet Baker, som var stor på 50-talet, dog 1988. Sedan dess har rättigheterna till hans verk tillhört dödsboet. Man kan naturligtvis reagera på de orimliga skyddstiderna, men det är upphovsrättsindustrin som har varit pådrivande när de förlängts gång på gång. Och det är samma upphovsrättsindustri som nu säljer Chet Bakers musik utan att ha rättigheterna.

I The Star skriver juridikprofessorn Michael Geist om hur Chet Bakers efterlevande har stämt de stora skivbolagen i Kanada. Chet Baker är dock inget undantag. Enligt Michael Geist är det vanligt förekommande att skivbolagen utan tillstånd och betalning till musikerna använder deras låtar på samlingsskivor. Det handlar inte om herrelösa verk, vars rättighetsinnehavare är svåra att identifiera, utan ofta om kända nutida artister. Skivbolagen säljer på det här sättet över 300 000 låtar utan tillstånd.