Storbritannien planerar internetskatt

Storbritannien går vidare med planerna på varna och stänga av misstänkta fildelare från nätet.

Internetleverantörerna har länge varnat för de ekonomiska kostnader som förfarandet skulle medföra, och nu medger regeringen att notan troligen skulle bli omkring 500 miljoner brittiska pund, det vill säga närmare 6 miljarder kronor.

Staten vill inte betala och upphovsrättsindustrin vill inte betala. Kostnaden ska istället falla på internetabonnenterna som tvingas betala ytterligare 300 kronor om året, för att bli övervakade.

Den konservativa oppositionen befarar att denna internetskatt får tiotusentals britter att säga upp sitt internetabonnemang, eftersom de inte längre har råd.

Det är allmänt känt att skatter och kostsamma regler leder till minskad konsumtion. Skatt på alkohol får människor att dricka mindre – åtminstone mindre sprit från Systembolaget – och skatt på arbete minskar antalet anställningar. Skatt på internetuppkopplingar leder på samma sätt till att människor får sämre möjligheter att delta i det offentliga informationsutbytet. Orimliga skatter och regelbördor som läggs på internetleverantörerna blir i praktiken inskränkningar i yttrande- och informationsfriheten för människor som har små ekonomiska resurser.