Mer Trolltyg i tomteskogen med moderat upphovsrättsreform

En av de mest efterlängtade repriserna på SVT den här tiden på året är Trolltyg i tomteskogen. Under 1980-talet sändes filmen ett flertal gånger, ibland strax efter Julhelgen och ibland i början av januari.

På 1990-talet slutade SVT plötligt att sända berättelsen om tomtebrudparet som kidnappas av troll. Anledningen var att det Holländska bolag som ägde rättigheterna gick i konkurs, och Sveriges Television har inte lyckats identifiera den nuvarande rättighetshavaren.

Så länge ingen rättighetshavare ger sig till känna, och så länge lagstiftningen se ut som den gör, kommer det att bli fler Jullov utan Trolltyg i tomteskogen. Nya generationer får växa upp i okunskap om denna del av kulturarvet. Inte förrän upphovsrätten löper ut är det fritt fram att visa filmen igen.

Upphovsrätten gäller normalt 70 år efter upphovsmannens död, och för filmer med flera upphovsmän upphör upphovsrätten 70 år efter den sist avlidne upphovsmannens död. Trolltyg i tomteskogen gjordes 1980, och med nuvarande regler kommer SVT sannolikt inte att kunna visa den förrän tidigast framåt år 2100.

Det här är ingen ovanlig situation. Mängder av kulturella verk ligger på grund av en misslyckad upphovsrättslagstiftning och samlar damm på hyllorna.

Problemet är inte specifikt svenskt utan finns överallt. I amerikanska arkiv ligger gamla Hollywoodfilmer och bokstavligen tynar bort eftersom frånvaron av kända rättighetshavare förhindrar att filmerna görs tillgängliga digitalt.

När STIMs vd skriver på Newsmill att problemet med föräldralösa verk förnekar han uppenbara fakta.

I väntan på reformer finns i alla fall Trolltyg i tomteskogen att se på Youtube.