Frankrike vill ha Europeisk skatt på internetannonsering

En utredning beställd av franska regeringen föreslår att internetannonsering ska beskattas, och att skatteintäkterna fördelas mellan kulturarbetare som drabbats av att deras verk sprids på internet. Det handlar om annonering av den typ som exempelvis Google tillhandahåller genom Google AdSense. Enligt rapporten är målet att även resten av Europa ska införa denna skatt.

Frankrike vill med andra ord beskatta nya, innovativa marknader som går bra för att minska förändringstrycket på film- och musikbranschen. En så kallad lose-lose-situation.

Den franska linjen bygger på missuppfattningen att den nya tekniken har skadat drivkrafterna för kulturellt skapande. Att teknikskeptikerna har fel visar studier både från Harvard och från svenska KTH.

Om frankrike misslyckas med att driva igenom en Europeisk skatt på internetannonsering vill de ändå införa skatten nationellt. Tanken är att varje gång en fransk användare ser Google-reklam ska Google betala skatt till Frankrike. Det är naturligtvis helt orimligt att nätannonseringsföretag som saknar koppling till Frankrike ska betala franska skatter. Det skulle innebära att Frankrike tar sig rätten att på egen hand införa global beskattning.

Ett annat förslag i rapporten är att införa en särskilt skatt för internetleverantörer.

Wired HAX Upphovsträtan