Google pressar Kina, och så var det Frankrike igen

Efter att kinesiska människorättsaktivister har utsatts för ett spionangrepp hotar Google med att lämna den kinesiska marknaden. Redan nu avser Google att upphöra med filtreringen av sökresultat på google.cn. Det är glädjande att Google använder sin storlek till att verka för ökad öppenhet.

Samtidigt i Frankrike:

Den nya Hadopi-myndiheten ska, med stöd i Hadopi-lagen, varna och stänga av misstänkta fildelare från nätet. Vid de första misstankarna skickas det ut varningsbrev, och vid den tredje anklagelsen stängs internetanvändarens abonnemang av.

Vid en ceremoni i Paris förra veckan avtäckte den franske kulturministern Hadopi-myndighetens logotyp. Den visade sig vara gjord med ett upphovsrättsskyddat typsnitt som Hadopi saknar tillstånd att använda.

Strike one, men andra ord. Två upphovsrättsintrång till så bör myndigheten rimligen stängas ned enligt den egna logiken.