$100-datorn – Google Chrome OS vs. Win CE?

När de relativt billiga netbook-datorerna kom verkade det naturligt att de skulle köra Linux. Kombinationen enkel hårdvara och lågt pris talade för ett operativsystem som var gratis och inte alltför resurskrävande.

Men istället för Linux blev det Microsofts gamla XP som kom att dominera marknaden.

Med $100-datorn – en ännu enklare netbook som ska vara så billig att den kan delas ut i stor skala till skolelever i utvecklingsländer – har det återigen sett ut som en möjlighet för Linux att slå igenom.

Nu finns $100-datorn på riktigt. Ebay och andra handelsplatser är fyllda av mininetbooks från Hong Kong som kan köpas för knappt $100 inklusive frakt. De kommer i normalfallet med en ARM-processor på 300MHz, 128MB RAM, 2GB Flashminne och Windows CE.

Har Microsoft återigenom genom att släpa fram ett gammalt operativsystem tagit en ny marknad, innan det ens finns en netbook med Google Chrome OS att köpa?

Vill de behålla marknaden får nog Microsoft återuppta arbetet med att vidareutveckla Windows CE. Enligt uppgift klarar CE-datorerna exempelvis inte av att spela upp en video på Youtube.