Commodore är tillbaka – med Intel Inside

Det fanns en tid då de populäraste hemdatorerna kom med inbyggt tangentbord men utan inbyggd skärm. Som en halv laptop alltså. En väldigt stor halv laptop. Jag har själv tillbringat många timmar först med en en Commodore 64 – eller Vic 64 som den också kallades – och sedan med en Amiga 500 med extraminne och en extern extra-drive. Sinclair Spectrum och Atari 520ST var byggda på samma sätt.

Sedan försvann denna semiportabla design. Nu är en dator för det mesta antingen en laptop eller en låda kopplad till ett externt tangentbord.

Jag kan i och för sig se logiken. Antingen vill du ha en portabel dator och då ska den vara portabel på riktigt, eller så vill du ha en dator som är flexibel i den meningen att du lätt kan stoppa in och byta ut komponenter. Då är en stor låda det mest praktiska.

I vilket fall som helst är det kul att varumärket Commodore har återuppstått för att ge namn åt en ny PC-modell i klassisk Amiga-stil.

Frågan är om den kan sälja på egna meriter, eller om nostalgiker blir den enda kundgruppen.