Tack SvD för Faktakollen!

Bloggosfären är full av åsikter, men de bloggare som verkligen gör skillnad är de som gräver fram fakta och synar makthavarnas påståenden. I debatterna om FRA och IPRED var det i stort sett omöjligt för ansvariga politiker att slira på sanningen utan att någon bloggare upptäckte det.

Bloggosfärens begränsning är att bara ett relativt litet antal frågor blir belysta på det här sättet. Därför är det bra att Svenska Dagbladet har startat en faktakoll med lite bredare fokus. De kommer naturligtvis inte att kunna granska alla de påståenden som görs, men risken för att ställas till svars bör ändå leda till en större benägenhet att tala sanning.

Om han visste att SvD skulle kolla upp hans påståenden hade kanske folkpartisten Johan Persson funderat en gång extra innan han motiverade tvångsmässiga drogtester av unga med att allt fler kommer i kontakt med droger allt tidigare, trots att statistiken visar något helt annat.

Vad menar han förresten med att “kontakten via nätet och med droger som inte alltid ännu är narkotikaklassade ökar”? Ska vi tvångstesta ungdomar på grund av att fler kan läsa om droger på Flashback, även om själva användningen inte ökar? Och ska vi dessutom tvångstesta människor som misstänks ha använt lagliga substanser? Hur tänker han då?