Black Internet – Det behövs en lagändring

För många av oss kom det som en överraskning när tingsrätten beordrade Black Internet att strypa nätkapaciteten till The Pirate Bay. Jag tillhörde dem som uppmuntrade bolagets vd Victor Möller att överklaga, så det är med viss nedstämdhet jag läser att hovrätten har fastställt tingsrättens dom.

Victor Möller tolkar föreläggandet som ett krav på att internetabonnenterna ska blockeras från TPB.

– Vi har läst beslutet som motparten skulle göra och då kommit fram till att vi måste spärra tillgången till sajten för våra kunder. Annars riskerar vi att tvingas betala vite, säger Victor Möller.

Hovrätten hävdar att Möllers tolkning är felaktig, och att det framgår av domen. Jag har själv inte läst domen och kan därför inte ha en uppfattning om saken.

Vad som står klart är i alla fall att det regelverk som internetoperatörer har att följa de facto har fått Black Internet att blockera TPB, för att slippa angripas av upphovsrättsindustrin på nytt. Jag förstår hur Victor Möller resonerar. Om beslutet är att BI inte får förmedla TPB:s trafik i sitt nät borde det i logikens namn betyda att BI måste blockera sina kunders tillgång till webbplatsen.

Oavsett hur hovrätten tolkar sitt beslut är det sannolikt att upphovsrättsindustrin driver processen mot TPB vidare genom att kräva att ISParna censurerar tjänsten. När det sker vill knappast Black Internet bli den som dras inför domstol i en ny process. Det har jag full förståelse för.

För att komma till rätta med osäkerheten behöver vi tydliga skrivningar i lagen om att tillhandahållande av nätkapacitet inte är att betrakta som medverkan till upphovsrättsbrott.

PS. Jag vill rekommendera Kent Perssons tankar om moderaterna som Sveriges frihetsparti, och om att respekten för enskildas integritet måste bli en del av en frihetlig politik. DS.