PirateISP

Piratpartiet tycks gå alltmer från att vara ett traditionellt politiskt parti till att bli en aktiviströrelse. Det började med tillhandahållandet av bredbandskapacitet till TPB, och nu ska partiet erbjuda anonymiserade internetuppkopplingar till privatpersoner. Självklart är de väl medvetna om att sannolikheten för juridiska processer är stor när de, vilket måste vara tanken, vägrar att samarbeta med upphovsrättsindustrin och kanske även polisen.

Om det här blir en framgångsrik strategi eller om den nya verksamheten tar fokus från politiken återstår att se.

Antipiratbyråns kommentar är att den nya tjänsten saknar betydelse, vilket de i och för sig säger om alla nya tjänster.

När polisen ringer måste de ändå lämna ut uppgifterna, säger Henrik Pontén till Sydsvenskan.

Som flera läsare påpekar i IDG:s kommentarsfält går det dock inte att lämna ut uppgifter som har raderats, och än så länge finns det ingen lag som kräver lagring av IP-adresser. Om datalagringsdirektivet införs kommer IP-adresser att lagras i minst ett halvår, men enbart lämnas ut vid misstanke om grov brottslighet. Åtminstone enligt det utredningsförslag som en eventuell lag kommer att bygga på.

En ISP kan med andra ord skydda sina kunder när upphovsrättsindustrin försöker använda IPRED-lagen. När en kund anklagas för storskaliga upphovsrättsintrång kan ISP:n däremot tvingas lämna ut uppgifter till polisen. Vad gör PirateISP om den situationen uppstår?