Trolltyg på DVD

Via bloggen älskade dumburk ser jag att Trolltyg i Tomteskogen har kommit ut på DVD.

Filmen visades i SVT en gång om året från 1981 fram till 1989, men har sedan dess varit omöjlig att sända på grund av oklarheter kring vem som hade rättigheterna. I en skriftlig fråga till justitieministern om problemet med föräldralösa verk – filmer, musik, böcker och andra upphovsrättsskyddade produkter vars rättighetshavare är svåra eller omöjlig att identifiera – använda jag Trolltyg i Tomteskogen som exempel.

Det var ju bra att rättighetsproblematiken kring just den här filmen verkar ha löst sig, men det finns fortfarande gigantiska mängder kulturella verk som sitter inlåsta på grund av att lagstiftningen inte hanterar oklara rättighetsförhållanden på ett effektivt sätt. Det gynnar varken allmänheten eller upphovsmannen.