Wikileaks: Det är skillnad mellan medier och medier

Sarah Palin, som tycks vilja bli republikanernas presidentkandidat 2012, står för ett av de mest häpnadsväckande uttalandena om Wikileaks. I ett angrepp på Obama kritiserar hon presidenten för att USA inte jagar Julian Assange på samma sätt som de jagar Al Qaida och Talibanledare.

Att Palin vill att Amerikanska staten ska leta upp och avrätta grundaren av en nyhetssajt är illa nog, men det verkligt obehagliga är att Wikileaks nu på riktigt behandlas allt mer som som en terrorgrupp.

Assange har fått sitt bankkonto i Schweiz stängt, Paypal har stoppat alla betalningar till Wikileaks och nu slutar Mastercard att förmedla pengar till organisationen. Mastercard hänvisar till en policy som förbjuder betalningar till den som deltar i eller främjar kriminell verksamhet.

Visst kan man hävda att Wikileaks genom att publicera material främjar dem som olagligt läcker hemliga dokument, men det gör i så fall samtliga större nyhetsorganisationer. Skillnaden mellan Wikileaks och SVT:s Rapport är inte större än att Wikileaks är en informationsgrossist medan Rapport förpackar informationen och levererar den till slutkonsumenter.