Flipper-VM i vårgårda utgör olaglig verksamhet?

För några år sedan uppmärksammade jag den föråldrade automatspelslagen som säger att spelautomater i offentliga miljöer kräver tillstånd från lotteriinspektionen. Automatspelslagen handlar inte om enarmade banditer eller andra maskiner som används för spel om pengar, utan den handlar om helt vanliga arkad- och flipperspel. Även Internetkaféer omfattas enligt den tolkning som lotteriinspektionen gör.

Det senaste offret för lagen är flipper-VM i vårgårda, som kanske måste ställas in efter besked från lotteriinspektionen om att det tillståndslösa evenemanget är olagligt. Mot bakgrund av att tävlingen är ett rent nöjesarrangemang utan några vinster i form av pengar är det naturligtvis absurt.

Automatspelslagen tillkom 1982 med motiveringen att flipper- och arkadhallar var osunda miljöer för unga att vistas i. Den som vill få en bild av tidsandan har ett smakprov här: