EU bör stoppa Apples monopolism

En tysk domstol har sagt att Samsungs Galaxy Tab 10.1 ska sluta säljas. Apple har nämligen hört av sig och är arga över att hårdvaran och användargränssnittet i Samsungs Android-platta påminner allt för mycket om de egna produkterna.

“Det är ingen tillfällighet att Samsungs senaste produkter ser ut mycket som Iphone och Ipad, från formen av hårdvaran till användargränssnittet och till och med paketeringen. Den här sortens uppenbara kopierande är fel, och vi måste skydda Apples intellektuella egendom när företag stjäl våra idéer”, säger en taleskvinna från Apple till IDG News.

Dagens Industri

Apples resonemang påminner om idéerna bakom mjukvarupanent. Det är inte bara tekniska innovationer som ska patenteras och mjukvara som ska upphovsrättsskyddas, utan även koncept och visuella stilar ska vara förbjudna att efterlikna.

Apples monopolism är något som EU-Kommissionen snarast bör granska. Monopol på funktioner och design-element är inte i konsumenternas intresse, och EU:s viktigaste uppgift är trots allt att undanröja konkurrenshinder.

För egen del är jag glad att jag aldrig har köpt någonting från Apple och därmed inte heller stött deras affärsmetoder. Jag önskar att Riksdagens IT-avdelning vid nästa upphandling har det goda omdömet att köpa in något annat än Iphone-telefoner.