Köper Peter Wolodarski grekiska statsobligationer?

Peter Wolodarski på DN:s ledarsida ondgör sig över att Finlands medborgare inte vill bidra till en bailout av Grekland och andra misskötta ekonomier i Sydeuropa. Att kräva säkerhet för sina nödlån är att “hetsa mot Europa”.

Wolodarski har naturligtvis all rätt att propagera för mer finländska skattepengar till Grekland – det är lätt att vara generös med andras medel – men när han hävdar att det inte handlar om bidrag utan om “villkorade lån med god ränta” framstår han som mer än lovligt naiv.

I Wolodarskis värld är alltså lån till Grekland till en ränta långt under marknadsräntan är god affärsmöjlighet som privata aktörer inte tar fasta på. Jag antar att Wolodarski – om han nu tror på det han skriver – investerar sina egna besparingar i grekiska statspapper till en hög, säker ränta.